luni, 22 noiembrie 2010

Popasuri nemtene

Ieri m-am intors de la Schitul Daniel Sihastru. Din lipsa de timp, am luat prezentarea pe care am gasit-o pe site Manastirii Sihastria de care apartine si Schitul.
"La schit se poate ajunge si din Manastirea Sihastria, pe o carare care se desprinde spre dreapta din drumul forestier ce duce catre Sihla.

Inainte de a ajunge la schit, urcusul devine mai abrupt. Dupa ce trece aceasta ultima incercare, calatorul este intampinat de turnul clopotnita care strajuieste intrarea.
Construit in zilele noastre pe locul unor vechi bordeie pustnicesti, acest asezamant monahal duce mai departe faclia vietuirii sihastresti in aceste locuri. In acea zona este foarte friguros si umed, astfel ca sunt conditii grele de vietuit. In vremurile noastre, primul bordei a fost construit aici de catre parintii din Manastirea Sihastria, prin anii 1936-1937, pentru a se retrage la liniste.
Sunt cunoscuti a se fi retras in aceasta zona, pentru un timp, Protos. Calistrat Bobu, Ierom. Ilarion Antohi, Ieroschim. Daniil Tudor. Si Parintele Cleopa a pustnicit in aceste locuri, sau mai multi parinti din obstea Sihastriei s-au retras un timp prin aceste locuri, intre care, pentru scurt timp.
Dupa anul 1990, I.P.S. Mitropolit Daniel binecuvinteaza continuarea lucrarilor din cadrul schitului, care s-au incredintat Manastirii Sihastria. Aceasta a imputernicit pe fratele Daniil Caia cu ducerea mai departe a lucrarilor, care, cu ajutorul manastirii si a mai multor crestini, cei mai multi din satul Mitocul Balan, au ridicat biserica de lemn si chiliile.
Biserica s-a sfintit in data de 4 august 1996, de catre I.P.S. Mitropolit Daniel, impreuna cu un sobor de preoti din Manastirea Sihastria, fiind prezenti un mare numar de credinciosi, si i s-a dat hramul „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” si „Cuv. Daniil Sihastrul”.
Cele cateva chilii modeste adapostesc mica obste de cinci (au ramas patru - nota autorului) parinti ce vietuiesc in schit, iar intr-una din ele se afla bucataria. Schitul are locuri de cazare pentru pelerini. In prezent, egumen al acestui asezamant monahal este Ieromonahul Meletie Muntianu."
9 octombrie 2010 - prima zapada

21 noiembrie 2010 - dupa slujba si praznic

Manastirea Sihla 21 noiembrie 2010


 
Biserica noua de la Manastirea Sihastrie

Manastirea Sihastrie 21 noiembrie 2010

Biserica Manastirii Secu 21 noiembrie 2010

Un comentariu:

  1. pentru mai multe detalii despre acest colt de rai, schitul daniil sihastrul vizitati si site-ul; http://schituldaniilsihastrul.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...