miercuri, 31 august 2011

Fascinaţia adâncurilor

Sunt un om ciudat. Nu ma atrage marea, sau cel putin Marea Neagră românească, cu aglomeraţia, cu îngrămădeala şi balcanismul ei...
Mă atrag muntele şi peșterile, înălțimile şi adâncimile ...
Deci, nu aveam cum să ratez peșterile. Îmi schimbam numele dacă ratam
Peştera Polovragi 
Pestera Polovragi este situata pe malul stang al Oltetului, la o altitudine de 670m si la 20m inaltime fata de talvegul raului. 970 m vizitabili. Electrificată.

Valea Olteţului 
Ghidul dând explicaţii
Moartea desenată pe perete cu fum

Eram îmbrăcat regulamentar, cu banda reflectorizantă, să nu dea liliecii peste mine

Peştera Muierilor
Peștera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervația speologica împartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) și sectorul de sud (880m). La 40 de metri inălțime se afla etajul superior amenajat pentru turiști cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o rețea de diverticule foarte greu accesibilă.
Adevaratele atracții ale peșterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încaperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.
Alte câteva atracții sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urșilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparținând culturilor cu mult înaintea erei noastre. De asemenea, în 1952 au fost descoperite și fragmente de oase provenind, foarte probabil, de la trei indivizi diferiți. Fragmentele de craniu aparținând unui individ de sex feminin au fost recent datate de către cercetători ca având o vechime de aproximativ 30.000 ani.

 Planul peşterii



Cine e fascinat de peşteri se poate declara mulțumit cu aspectul celor două. Sunt electrificate, dispun de ghizi relativ buni, relativ plictisiți (cine nu ar fi repetând ca un papagal aceeași placă la alți nou veniți), sunt comerciale.
Prefer pe cele virgine sau  pe cele puțin umblate și vizitate...
Oare părerea mea contează ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...