Dupa mai multe incercari esuate, am reusit sa ies, din nou, cu gasca de la Piatra. Si am plecat cu 2 masini - microbuzul lui Ion si Dusterul lui Alex.
10 + 5 + Romeo care ne astepta la Brasov.
Am plecat sambata relativ tarziu, la 17 din Piatra, la 18 din Bacau, la 22 eram deja in Timisul de Sus la Pensiunea Gil. Cazare si o berica, apoi somn, ca duminica urcam si era deja tarziu.
Mergem cu masinile pana dupa cabana Dambul Morii, ne echipam si la 8.50 plecam deja pe traseu.
Mergem pe drumul forestier, ce urmareste paraul, apoi la o bifucatie, facem dreapta urmând banda galbena. La 10.05 suntem la baza canionului.
Incepe spectacolul.
Cheile Sapte Scari sunt situate in partea central-vestica a Muntilor Piatra Mare, la o altitudine medie de 980m, nu departe de Valea Timisului (Dambu Morii), pe paraul Sapte Scari, afluent de stanga a Vaii Sipoaie. Sunt cele mai mari si mai spectaculoase chei din intreg arealul Masivului Piatra Mare.
Au o lungime de 160m si o diferenta de nivel de 58m. Prima treapta a cascadei, de jos in sus, are o inaltime de 8m, urmata de alte 6 trepte, cea mai mare avand peste 35m inaltime.
Sapte Scari, adancite in calcare jurasice, pastreaza urmele evolutiei morfologice recente a intregului masiv. Epigeneza accelerata a determinat adancirea in conglomerate cretacice si apoi calcare jurasice a paraului, avand ca rezultat formarea unor rupturi de panta (cele 7 cascade) ce succed pe talveg (inaltimi de 2,5 – 15 m) si au la baza marmite. Evolutia vaii s-a produs pe traseul complex al unei retele de falii si diaclaza, ce au deschis conditii pentru aparitia unor tuburi de presiune din care se pastreaza marmitele laterale etajate pe versanti, de varsta cuaternara. (sursa : http://www.traseeromania.ro/canionul-sapte-scari-muntii-piatra-mare/)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu