marți, 19 februarie 2013

Pestera Tunel

"Pestera Tunel se afla in cadrul rezervatiei Cheile Sugaului – Munticelu si strabate impunatoarea  creasta Piatra Glodului. Denumita de localnici si Pestera Sura Glodului aceasta se prezinta sub forma unui tunel sapat in masivul de piatra de fortele naturii.  Bolovani uriasi de piatra s-au desprins in urma unui cataclism si au format aceasta impresionanta trecatoare prin stanca."

"Intrarea in pestera se face escaladand bolovanii care sunt asezati asemenea unor  trepte de scara si cu ajutorul carora poti sa urci pana la tunelul din stanca. Aici te intampina aerul rece si umed din pestera, iar lumina se pierde brusc fiind restrictionata de intrarea ingusta si inalta. Dupa cativa metri de mers prin tunel zaresti iesirea din cealalta parte a crestei , care se prezinta sub forma unui tunel cu o inaltime de cel mult 2-3 metri. In pestera Tunel se gasesc bolovanii desprinsi din stanca si fiind destul de incapatoare poate fi folosita si ca loc de popas. Datorita faptului ca nu este foarte lunga,  lumina patrunde usor prin cele doua capete, astfel incat nu este nevoie de alte surse de lumina pentru a o traversa."
Sursa : http://www.viziteazaneamt.ro/2010/05/pestera-tunel-din-rezervatia-cheile-sugaului-munticelu/

  Recomad folosirea unei corzi sau cordeline pentru asigurare


 Am facut urcarea in doua etape - practic fiind 3 trepte







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...