miercuri, 30 iulie 2014

Frumoasa otrava

Omagul - Aconitum napellus

Fisa botanica
Denumiri populare - marul-lupului, foaie, remf, omag albastru.
Caracteristici - planta erbacee, toxica, intalnita la noi in tara in tot lantul carpatic, in zona alpina si subalpina. Radacina - tuberul - este cărnoasa si ingrosata, iar tulpina poate atinge o inaltime de pana la un metru. Frunzele sunt divizate iar florile, de culoare violet inchis, formeaza un fel de ciorchine lung de 10-20 cm. Infloreste in perioada iunie - august. Fructele contin seminte negre, lucioase.
Demn de retinut - este foarte otravitoare, mai ales radacina si semintele, de fapt, este una dintre cele mai otravitoare specii de plante din Europa Centrala. Este planta ocrotita.
Intrebuintari medicale
Compusi importanti - alcaloizi de tip aconitinic
Fitoterapie - tinctura de omag, preparata din frunze, alcool si apa distilata, are actiune antistatica, antivirala, imunomodulatoare, imunostimulatoare, antitumorala, cicatrizanta.
Se recomanda ca adjuvant extern in - infectii virale ale pielii, vegeatatii veneriene, negi, herpes, leucoree, acnee, impetigo, tumori externe.
Homeopatie - Aconitum - un remediu homeopat important, se administreaza in caz de: febra, nevralgii (de trigemen), sciatica si raceli.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...