luni, 28 septembrie 2015

Brânduşa de toamnă

Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale) este o plantă relativ mică, toxică, care creşte pe câmp, păşuni. Ea aparţine de familia Colchicaceae, iar substanţa activă, colchicina, este folosită în medicină.

Toate părţile plantei conţin toxina, care are efect după două până la şase ore, simptomele de intoxicaţie manifestându-se la început prin senzaţie arsuri la nivelul gurii. Urmează greutăţi de deglutiţie, senzaţie de vomă, vomitări şi diaree cu sânge, la copii chiar paralizia centrului respirator şi moarte.

Plantă erbacee, toxică, înaltă de 10–13 cm, cu frunze mari alungite şi flori liliachii, care înfloresc toamna. Fructul este o capsulă lungă care ajunge la maturitate în primăvara următoare,de culoare brună, ce se deschide prin trei valve şi conţine numeroase seminţe. Brânduşa de toamnă, fiind una din cele mai toxice plante de la noi astfel încât intoxicaţia poate să survină nu numai ingerării de flori sau seminţe, ci şi în urma consumării laptelui de oi şi capre care s-au hrănit cu frunzele acstei plante. De obicei vacile nu se ating de această plantă. În scopuri medicinale se utilizează doar seminţele recoltate la deplina lor maturitate, acestea având o formă sferică cu diametrul de 1–2 mm, de culoare negricios-violacee, cu suprafaţa punctat reticulară, fară miros şi cu un gust amar şi iute. Capsulele se recoltează când au o culoare albă cu un început de brun spre vârf, în luna august.

Componenţii principali
Alcaloizi :
- colchicina
- tricolchicozida
- demecolcina

Proprietăţi
- antigutoase
- anticanceroase
- antireumatice
- antiinflamatoare
- analgezice

Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A2ndu%C8%99%C4%83_de_toamn%C4%83




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...