luni, 16 ianuarie 2017

Zimbri

Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1000 de kilograme și să aibă o înălțime la greabăn chiar și peste 1,9 m. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din sudul Spaniei și Italiei şi nordul Scandinaviei.

Zimbrul a fost mereu un animal impresionant, legendar, venerat. Românii îl știu mai ales din legende și povești. Ultima redută a zimbrilor în România a fost în Carpații Orientali, înainte să dispară definitiv, în 1790. In 1852, ultimul exemplar era împuscat in Maramureș – o alta regiune pe stema căreia apare acest animal. 100 de ani mai tarziu, zimbrul a fost reintrodus, fiind adus din Polonia, ultimul loc din lume unde specia mai supravietuise. Azi România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în libertate, după Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Polonia, Slovacia, Rusia și Germania. În România, o altă „familie” de zimbri trăiește în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț

Cândva pădurile noastre erau pline de zimbri. In urma cu 300 de ani, domnitorul Dimitrie Cantemir scria: „Pre muntii despre apus se afla o fiara, care mai ca a-si adeveri ca este a Moldovei si se numeste de locuitori Zimbru. [...] O fiara salbatica si grabnica si asemenea ca si caprioarele se poate urca pre stancele cele oable; pentru aceea cu greu se poate prinde cu alt chip, fara numai cu pusca. Si aceasta este fiara a cariea cap l'au luat stema tarei Dragos Voevod Domnul cel dintai al Moldovei.”
Insa, doar cateva decenii dupa ce Cantemir scria aceste cuvinte, zimbrii dispăreau de pe teritoriul României din cauza vânătorii. .

Parcul Natural Vânători Neamţ
 La 10 ani de la debutul programului s-a deschis și rezervația din Moldova, în Parcul Național Vânători Neamț. Din câte am aflat, în 1974 se nășteau la Vânători-Neamț primii pui moldoveni: Rosina și Roco. În 1998, societatea zoologică din Londra a confirmat că acea zonă din județul Neamț este viabilă pentru readaptarea zimbrilor în sălbăticie. Așa se face că astăzi, pe lângă cei din țarc, lângă Târgu Neamț sunt și aproximativ 20 de zimbri aflați în semi libertate pe o zonă de 500 de hectare formată din păduri de foioase și pășuni. Administratorii au construit și un foișor de observație, iar dacă mergeți la Vânători-Neamț o să vedeți că au și alte animale în cadrul rezervației (veți găsi și o mică grădină zoologică): căprioare, cerbi, păsări, un urs, păuni, moțata olandeză (o specie de găină), etc.

În aprilie 2016 sunt 24 de zimbri în libertate (au avut 5 fătări până acum în libertate), 15 zimbri în semi-libertate într-un țarc mare de 180 de hectare; au și 6 zimbri în captivitate, în grădina zoologică din parc pentru a putea fi văzuți de vizitatori.
 Ieri am fost privilegiați sa vedem turma de 12 zimbri atât la dus cât si la întors.
Cateva fotografii calde 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mânăstirea rupestră Șinca Veche

 Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locașul de cult din Șinca Veche se bănuiește ca are o vechime de aproxima...