luni, 29 iunie 2020

Sângele voinicului

Sângele voinicului (Nigritella rubra) este o plantă ce aparține familiei Orchidaceae. 
Este este una dintre cele 58 de specii de orhidee sălbatice din România și una din cele mai frumoase și, din păcate, una din cele mai rare flori sălbatice ale Munților Carpați.
Această specie de orhidee se găsește pe pajiștile subalpine și alpine din Europa, fiind o raritate floristică a țării noastre. Florile sunt mici, roșii-purpuriu-negricioase, dispuse la capătul unei tulpini de 8 - 20 cm. Frunzele sunt înguste, de formă alungită.
Crește în condiții uscate până la ușor umede în poziții însorite deschise doar pe substratele calcaroase. Poate fi găsit în pajiști scurte și pajiști alpine cuprinse între 1.600-3.000 de metri deasupra nivelului mării

Sângele voinicului este o inflorescență conică ce parte rubine strălucitoare în bătaia Soarelui. 
Mirosul lor seamănă cu cel al vaniliei, este extrem de puternic și se simte de la distanță. Sângele voinicului înflorește in iulie-august, dar sunt zone unde poate să apară înflorit încă din mai-iunie.

Legenda spune că o picătură din sângele voinicului ce luptă cu balaurul-cu-șapte-capete a căzut pe o floare albă, iar floarea a devenit purpurie. Sângele voinicului este întâlnit pe pajiștile alpine, pe brânele abrupte și acoperite cu iarbă, ori printre stâncării însorite sau în fânețele înalte.

L-am găsit în mai multe zone ale Masivului Ceahlău, m-am îmbătat cu mirosul lui, iar vouă vă ofer câteva fotografii de duminica 28 iunie 2020

Sângele voinicului este o plantă monument al naturii și este ocrotită prin lege.  Este un sacrilegiu ruperea sau smulgerea lor!

Ocrotiți natura și nu rupeți florile! 
Culese din mediul lor natural ele nu vor rezista mai mult de câteva ore. 
Trebuie să ne bucurăm de ele acolo unde le găsim, iar acasă putem lua o fotografiile frumoase care să ne amintească de momentul petrecut în habitatul lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mânăstirea rupestră Șinca Veche

 Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locașul de cult din Șinca Veche se bănuiește ca are o vechime de aproxima...