O întâlneam în copilărie destul de des, acum văd doua trei exemplare pe an... Azi am găsit 4 femele care depuneau larve in apa
Salamandra comună sau Salamandra de foc (Salamandra salamandra) a fost aleasă reptila anului 2016, este cea mai des întâlnită specie de salamandre din Europa.
Salamandra a încins imaginația oamenilor. Se spune despre ea că resiztă la cele mai mari geruri, scapă de foc și trăiește sute de ani.
Salamandra (Salamandra salamandra) poate atinge o lungime de până la 24 de centimetri. Corpul este negru-lucios cu pete galbene, care, uneori, pot fi contopite în șiruri longitudinale.
Salamandrele trăiesc în păduri umede, în special în apropierea izvoarelor și a pâraielor. De cele mai multe ori, activă în timpul nopții, salamandra este considerată a fi fidelă teritoriului ales. Se hrănește cu viermi, melci și insecte. Se împerechează vara pe uscat; în primăvara anului următor, femela depune în apă până la 70 de larve de aproximativ 3 cm. Ele au branhii externe, au deja patru picioare, iar în decursul a 2-3 luni se dezvoltă într-o salamandră care trăiește pe uscat.
Coloritul cu pete contrastante ale salamandrei pare să aibă două roluri: primul este acela de a conduce la dezagregarea conturului animalului, astfel acesta putând să nu fie observat în mediile cu culori variate (covor de frunze etc.); al doilea este acela de a semnaliza prădătorilor potențiali toxicitatea salamandrei, pentru a-i descuraja. Salamandra salamandra este o specie timidă, care petrece mult timp ascunsă în crăpături umbroase, sub bușteni sau alte locuri asemănătoare care îi oferă protecție și umezeală.
Perioadele principale de activitate sunt în nopțile blânde; este inactivă în sezoanele cu temperaturi extreme precum iarna în Europa și vara în Orientul Mijlociu.
Folclorul tradițional susține că salamandrele pot să supraviețuiască focului; termenul - salamandră - vine de fapt din termenul arab - trăiește în foc. Salamandra de foc și-a primit numele după miturile apărute despre ea. Aceste povești au apărut probabil din cauza că salamandrele au fost văzute frecvent târându-se afară din buștenii aruncați în focurile de tabără. Bineînțeles că pielea lor subțire și permeabilă nu le oferă protecție împotriva focului. (Lanza, et al., 1998).
Informații preluate de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului si furnizate de Administrația Parcului Național Retezat, biolog Claudia Dănău.
Femeile sunt adesea putin mai mari decat masculii. Salamandra are membre puternice si glande parotide proeminente, iar pielea este lucioasa si la atingere ofera senzatia de cauciuc. Capul este usor aplatizat, iar botul rotunjit. Coada cilindrica si lunga poate avea o lungime de pana la o treime din cea totala a corpului.
MOD DE VIAȚĂ
Salamandra trăiește de obicei in zone deluroase, in păduri de foioase, intr-un mediu in care acces la ape stătătoare curate. Este unica intre vertebrate prin abilitatea sa de a dezvolta din nou un membru pierdut. Regenerarea membrelor pierdute este cel mai interesant aspect al salamandrei, dar acest proces poate fi traumatizant, iar salamandra necesita o dieta mai bogata in perioada de regenerare. Dupa ce au finalizat metamorfoza si au devenit terestre, salamandrele trec prin numeroase momente de naparlire, in care stratul superior de piele este eliminat complet si apoi mancat de amfibian.
REPRODUCȚIE Chiar daca au la dispoziție un vas cu apa, salamandrele nu-l vor utiliza si pentru reproducere. Larvele de salamandra sunt complet acvatice, astfel ca va fi necesar si un spațiu acvatic pentru reproducere, zona care poate ocupa pana la jumătate din suprafața unui terariu mai mare. Amfibienii se împerechează de obicei la începutul toamnei, iar larvele apar începând cu luna februarie a anului următor. Condițiile ideale pentru depunerea larvelor vizează o apa ușor mișcătoare si nu prea adânca. Salamandra poate depune intre 15 si 70 de larve in apa, care pot fi apoi separate de mama. Metamorfoza durează minim o luna, iar petele colorate ale salamandrelor apar la câteva zile dupa ce s-au dezvoltat in forma finala. Unele salamandre ating maturitatea sexuala dupa doar doi ani de viata, dar cele mai multe sunt gata de reproducere la varsta de 3 sau 4 ani. Sursa : http://ruralroute.org/razvad/flora-si-fauna/salamandra
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu