luni, 7 iunie 2010

Despre esec

M-am nascut nepotrivit sau ... poate prea bine...
Prin '62. Socialismul patrunsese fortat si la sate. Si colectivizarea...
Tata a dus-o pe maica-mea cu sania la ... dispensar. Pe atunci la dispensar se nasteau copii, daca nu ... in casa.
Pana cad am inceput sa deslusesc tainele vietii, am invatat intai sa ma descurc. Graul se secera inca cu secera si se cara cu spinarea la Batoza.
Vacile se duceau la imas, se pazeau sa nu intre in porumb, in iarba, in trifoi, trebuia sa mergi sa o "marginesti" sa se sature sa dea lapte...
Apoi, incetul cu incetul, iar mai apoi in ritm din ce in ce mai alert satul a prins viata. Tractoarele brazdau pamantul, il fertilizau, satul se electrifica, e adevarat noi, "marginasii" nu am avut parte de electricitate decat "dupa".
Cand am ajuns la oras, la resedinta, deja socialismul "duduia".
Era in '76. In sfarsit aveam si eu dreptul la civilizatie, la "lumina - curent electric", desi cu ... "bilet de voie"... eram inca la internat, avem acces cu portia la civilizatie.
Si era ...
Era alimentara de la Luceafarul - atunci se daduse in folosinta cred - la subsol - pentru bacauoani - plina cu de toate. Nu erau lipsuri. Tin minte ca atunci bananele nu se aduceau in lazi si in pungi, ci in ciorchine direct culese din copac. Era ca acum, sortimente diversificate, numai cu o singura deosebire : atunci 80-90 % din populatie isi permitea.
In '80, in septembrie m-am anjajat. Suplinitor in invatamantul liceal. Salariu - 1360 lei. Din primul salariu mi-am cumparat un costum de haine, pantofi, am platit gazda si ... am facut si un chef...
'81-83, era destul de bine. Viata linistita, distractii, "ceaiuri", iti permiteai orice sau aproape orice...
Incepand din '84 au inceput sa dispara din sortimente, din bogatia din magazine... dar au inceput sa apara tot mai des si mai stresant cuvintele : societatea socialista multilateral dezvoltata, socialismul cea mai dreapta societate, munca patriotica, etc, etc.
Programul de televiziune a inceput sa se reduca, la fel si personajele care apareau pe sticla...
Dar, sincer, nu intrai la cineva sa nu te serveasca cu o cafea, nu te duceai la cineva sa ii ceri ajutorul si sa iti intoarca spatele, inca se traia acceptabil, si linistit, foarte linistit. Nivelul de stress era sub 10% fata de ceea ce este acum.
Este foarte adevatat ca si civilizatia era inca destul de departe... nu geografic ci ..stiintific. Ganditi-va ca abia in 1985 apare Windows 1.0 care se suprapunea peste DOS.
Oamenii atunci erau veseli, aveau chef de viata, nu erau apasati de griji, de datorii la banci, de credite, de stressul ca nu ai servici, ca nu ai casa...
Dupa '85 erai chiar obligat sa muncesti, daca te prindea "melitia" si nu aveai legitimatie de servici o incurcai, dadeai cu subsemnatul.
Lucrurile s-au inrautatit din ce in ce mai mult, si, desi socialismul era "cea mai dreapta societate", "viitorul intregii omeniniri", iar capitalismul si imperialismul era : "la un pas de prapastie", "nemilos", "permitea exploatarea omului de catre om", s-a ajuns la "cartela", "2 ore TV partial color", "munca patriotica", "platirea datoriilor externe", etc
A .. venit revolutia, rascoala, revolta, ce a fost ...
A venit intai pasnic la altii, apoi cu sange si lacrimi la noi.
Comunismul - desi noi nu avusesem parte de comunism - ci de un socialism cu iz balcanic romanizat - daduse faliment.
URA ! URA ! URA !
Si tot ceea ce insemnase pentru noi valoare, s-a rasturnat.
Nu mai era valoare. 90 % din oamenii de valoare ai Romaniei era membri de partid. Pana atunci luptai - daca nu erai lichea, sau erai pupincurist si dadeai cu ciocu la secu - ca sa devii. Te cautau comunistii si in fund pana sa te accepte. Si trebuia sa ai valoare sau sa dai cu ciocu si sa pupi un fund.
GATA ! COMUNISMUL A DAT FALIMENT ! TRAIASCA CAPITALISMUL !
Incet, incet magazinele s-au reumplut, televiziunile au aparut, viata a mers inainte...
Apoi am inceput sa ne instrainam, am inceput sa vedem in colegul de servici nu un prieten ci .. un potential candidat la postul meu... sa ne fie tot mai greu sa ne descurcam cu viata de zi cu zi.
Nu mai este omenie, nu mai avem un sistem de valori.
Am pastrat totusi : pupincurismul, datul cu ciocul - nu la secu, ci la sefu' -, balcanismul, minciuna... si multe altele
Dar ... necazul e altul, incepem sa vedem ca si CAPITALISMUL DA FALIMENT ...
Da, COMUNISMUL A DAT FALIMENT, CAPITALISMUL DA FALIMENT !!!
Uitati-va la Grecia, la Portugalia, Spania...
In curand : Ungaria, Irlanda ...
Despre Romania nu mai zic nimic ...
Oare chiar nu suntem debusolati ? Oare putem fi altfel ? Noi generatia 60-70, oare am fost blestemati ???
Ne-am nascut in noroi.. la propriu, am inceput sa vedem ca se poate trai si altfel, ca ... exista si desert ... dar imediat am fost pusi la zis : NU E PENTRU VOI !
Acum, cand am inceput sa ne readaptam la noile schimbari ... deja nu mai avem nici o sansa. Suntem prea batrani ...
PACAT !
Avem sansa porcului in Ajun de Craciun...
COMUNISMUL A DAT FALIMENT ...
CAPITALISMUL .. DA FALIMENT ...
Vorba lui Nenea Iancu.. eu .. cu cine votez ???

Un comentariu:

  1. Foarte tare...desi nu fac parte din generatia ta, iti dau dreptate si sincer imi e teama de ce va urma..pt noi, pt copii nostrii...de nepoti nici nu mai zic...Sa facem o noua "rascoala"??? Oare va da roade?

    RăspundețiȘtergere

Anthericum ramosum

Am întâlnit-o pe stâncariile din Piatra Glodului - Munticelu.  Am încercat sa o identific si sper ca am reușit. Nu am gasit o denumire po...