luni, 1 octombrie 2012

Tanovul Mohos

Este fratele geaman al craterului ce adaposte Lacul Sfanta Ana. Din zona unde se plateste taxa de intrare (chiar, oare de ce se plateste ? unde merg banii ? ce se face cu ei ca nu se vede nimic in zona...).
Tinovul Mohoş este o mlaştină formată într-un crater vulcanic pe locul unui fost lac. La noi în ţară singurul lac vulcanic e Sfânta Ana. Respectivul crater din masivul Ciomatu este dublu. Prima adâncitură, mai mică, are lacul Sfânta Ana. Imediat lângă este craterul geamăn, care conţine tinovul, tinov care are suprafaţa de 4 ori mai mare decât a lacului Sfânta Ana.
Primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, s-a liniştit şi s-a format un lac. Ceva mai târziu a erupt şi prin craterul de alaturi şi cenuşa aruncată a ajuns în mare parte în lac pe care l-a cam colmatat şi a favorizat dezvoltarea muşchiului de turbă.
Momentan lacul este un lac de muşchi cu nişte ochiuri de apă. Stratul de turbă este gros de 20 de metri pe alocuri şi pe vremea lui Ceauşescu s-a încercat exploatarea lui (turba este vag combustibilă, cel mai jalnic combustibil fosil care există, după amintirile de la geografie).
Interesant este că ecosistemul care s-a format aici a permis dezvoltarea unor specii de plante - otrăvitoare, halucinogene sau carnivore (unele unice in România). (Sursa : http://www.miscellanea.ro/2008/08/tinovul-moho.html)
L-am prins sambata seara prin bunavointa celor de la rezervatie. Programul de vizitare se terminase... Chiar si lumina soarelui...
Pe inserate nu mai fusesem insa de 15 ani in turbarie (asa cum ii zic eu). Pacat ca nu am avut si trepied, pacat ca nu am si timp de expunere la aparat ...
Una din facilitatile lui L 120 este presetarea de "Rasarit"  







 Rasare luna 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...