miercuri, 30 octombrie 2013

Praid ... o destinatie

Praid este un sat situat chiar in vecinatatea localitatii Sovata, mai exact la o distanta de doar 9 km fata de aceasta, in judetul Harghita din regiunea istorica Transilvania si este resedinta comunei Praid.
Asezarea rurala se afla la o altitudine medie de 525 m pe valea Raului Tarnava Mica, chiar la poalele Muntilor Gurghiului in depresiunea Praid. In aceasta localitate au fost inregistrati la ultimul recensamant circa 6850 locuitori, insa doar 3,08 % dintre acestia erau romani si 96,92 % erau maghiari. Accesul in localitate se poate realiza urmand caile rutiere DN 13 A pe ruta Balauseri – Sovata – Praid – Miercurea Ciuc; DN 13 B – pe ruta Praid – Gheorghieni. Deasemenea, accesul aici se poate realiza si pe caile ferate, prin gara Praid circula zilnic 6 trenuri, dar si urmand caile aeriene deoarece la o distanta de 70 de km fata de localitate se afla Aeroportul International Targu Mures.
            In locul unde se afla astazi localitatea Praid au fost descoperite numeroase urme ce dovedesc faptul ca omul a locuit aici inca din cele mai vechi timpuri, spre exemplu un fracment de topor din piatra ce apartine epocii bronzului a fost descoperit chiar pe malul paraului Mesteacan, doua topoare in forma de inima ce apartineau „Culturii Cotofeni” au fost descoperite pe Culmea 3 Dealuri, respectiv pe Vf. Ladislau, iar ruinele cetatii medievale Rabsonne, impreuna cu alte materiale si obiecte dacice au fost descoperite pe un platou aflat intre paraiele Iuhodul Mic si Ulmiste. Tot in apropiere, la Inalceni se afla si Castrul Roman Praetoria Augusta folosit pentru apararea exploatarilor de sare din Praid.
Salina Praid.  Foto : Mihai Marian 
            In anul 2009 Salina Praid s-a bucurat de un numar de turisti de 200000, fapt pentru care a ocupat prima poziție in clasamentul celor mai vizitate saline din tara noastra, fiind urmata de salina Slanic Prahova (150000 de vizitatori) si salinele Targu Ocna si Calcica. Am gasit aici o lista cu cele mai importante pensiuni din zona, in cazul in care cineva doreste sa viziteze loc si sa ramana peste noapte.

      Salina Praid reprezinta o mina de sare gema ce formeaza triunghiul Praid – Ocna de Sus – Ocna de Jos chiar in Muntii Gurghiului. Zacamintele de sare existente aici au o vechime de aproape 14 milioane de ani, insa primele exploatari dateaza din prioada romanilor care sapau gropi cu adancimi cuprinse intre 12 m si 15 m pentru a scoate sarea la suprafata, ulterior aceste gropi au devenit lacuri. Datorita extragerilor de sare s-au format goluri si in subteran, goluri de mari dimensiuni in interiorul carora exista un microclimat de salina cu umiditate scazuta, presiune atmosferica ridicata peste limita de la suprafata si temperaturi medii cu valori intre 14 si 16 grade Celsius. Datorita aerului puternic ionizat, aici s-a deschis in anul 1980 o baza de tratament la o adancime de 120 de metri, unde se pot trata diferite afectiuni ale sistemului respirator. Ulterior, aici au fost amenajate si restaurante, toalete, locuri de joaca pentru copii, internet – cafe, spatii de recreere, o capela pentru rugaciuni si un muzeu unde puteti afla modalitatile prin care se extragea sarea in aceasta zona inca din cele mai vechi timpuri. Tot aici puteti beneficia si de un tratament subteran speleo – climatoterapeutic pentru refacerea echilibrului sufletesc si tonusului nervos vegetativ. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Râpa Roşie

 Frânturi de concediu Încerc sa popularizez locuri mai puțin cunoscute dar de o frumusețe deosebită. Unul din ele este Râpa Roșie. Se ajunge...