marți, 18 august 2020

Râpa Roşie

 Frânturi de concediu

Încerc sa popularizez locuri mai puțin cunoscute dar de o frumusețe deosebită. Unul din ele este Râpa Roșie. Se ajunge relativ simplu, si orice telefon cu GPS va duce pe drumul de țară paralel cu autostrada, la numai 3 km de centru Sebeșului 

 ”Râpa Roșie este rezervație naturala oferind un monument peisagistic superb de lângă orașul Sebeș ce sa format cu ajutorul apei, ce a săpat șanțuri, formând forme ciudate de coloane, turnuri si piramide.

Pe timp de ploaie, apa formează șiroaie de apa printre șanțurile de stâncă, având o culoare roșiatică, asemănătoare cu sângele venind în contrast cu verdele aprins al ierburilor ce înconjoară aceste forme ciudate.
Peisajul este unul ciudat, un amalgam de forme bizare, coloane, turnuri, piramide, toate de o culoare roșiatică nenaturală, în contrast cu împrejurimile pline de verdeață. Pietrișurile, nisipurile cuarţoase şi gresiile de aici sunt bogate în oxizi de fier, aceasta fiind cauza cromaticii deosebite a locurilor. 

Râpa are forma unei pante abrupte ce se întinde pe o lungime de aproximativ 800 metri, înfățișându-se ca un perete vertical imens, cu înălțimi cuprinse intre 50 si 125 metri, situata pe malul stâng al Secașului, ea putând fi vizibila de la mare depărtare. 
Râpa Rosie a surprins prin suprafața sa modelată în forme ciudate.

Râpa Roșie

Dacă de la departe pereții ti se pare accesibili cățărării odată ajuns la baza acestor structuri totul se schimba si vei observa ca ei sunt foarte abrupți, așadar trebuie sa va deplasați cu grija si nicidecum sa nu încercați sa escaladați acești pereți pentru ca exista pericolul de accidentare.”  (text preluat și adaptat de pe : https://infoturism.net/rapa-rosie-sebes/)


 Gura Hoților este o alta atracție a Rezervației Râpa Rosie. O grota săpată în stânca stacojie, pe pereții căreia au fost scrijelite tot felul de nume. Bătrânii locurilor spun ca aceste meleaguri ascund tot felul de povesti cu hoți si haiduci.


Prin bogăția peisagistică și prim farmecul apare careîl are. Râpa Roșie merită fi trecută in lista voastră de : ”Vreu și eu acolo” 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mânăstirea rupestră Șinca Veche

 Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locașul de cult din Șinca Veche se bănuiește ca are o vechime de aproxima...