duminică, 10 aprilie 2011

Datul cu parerea - sport national - ep. 9

Daca e 9 e de la NOUA nu ne pasa 

Din pacate nepasarea si indiferenta sunt atitudini care le intalnesti in Romania la tot pasul. Pe noi nu ne mai intereseaza nimic, noi asteptam doar ca cei in drept sa rezolve problemele si sa ni le serveasca. Iar cei in drept, sunt acolo in dreptul pozitie lor decizionale, pentru ca au dat dreptul, si daca au dat dreptul trebuie si sa si-l si scoata. De aici si indiferenta puterii decizionale. Pentru ca e una din probleme noaste. 
Accesul la putere - pe o functie decizionala - in 90 % din cazuri se face politic - ma refer aici la sectorul bugetar, in administratia centrala si regionala. Poti sa fii cel mai bun din judet, bun manager, bun specialist, bun familist, bun, bun, bun, daca nu esti si bun pupincurist si nu ai carnet de partid, stai cu capul plecat si incerci sa ii explici unui nul pupincurist cu carnet de partid in buzunar, ca a luat o decizie gresita si ii spui si de ce. "-Tu executa" iti va spune, "asa cum am decis eu", ca peste 2-3 luni, sa faca sedinta si sa spuna : "Eu inca de la inceput am spus ca nu e bine asa, si trebuie facut asa (cum ii spusesei tu), dar voi m-ati convins ca e mai bine asa cum am facut, si vedeti ca nu e bine ...".
Nu ii va pasa ca ideea iti apartine, pentru ca el e invulnerabil, e pupincurist si membru de partid. Si chiar de va ajuge rau, deh, Base, mai trebuie din cand in cand sa mai dea si cate un exemplu ca taie in carne vie, deci trebuie carne de tun...
Da, si ce facem noi, noi ramanem indiferenti ca medicii ne pleaca, ca spitalele se desfiinteaza, ca salariile sunt asa cum sunt in sanatate. NU ne pasa. In schimb, in momentul in care ajungem sa avem nevoie de medic atunci devenim acuzatori, nesatisfacuti de serviciile oferite, de prestatia in sine a medicului prost platit si a celor din jurul medicului. 
Daca suntem in localitati in care nu s-au desfiintat spitale, noua nu ne pasa, nu ne afecteaza... E problema alora. NU, nu este asa, este si problema mea si a ta, pentru ca in conditiile in care erau si cele 60 de spitale, tot te ingramadeau cate 2 in pat, in unele momente, dar acum ?
A inceput procesul de izolare termica a blocurilor. Majoritatea orasenilor au ajuns la concluzia ca este destul de avantajos sa faci asa ceva. Insa nu toti locatari de pe o scara isi pot permite, nu toate apartamentele sunt locuite, etc. Dar cum se face aceasta izolare termica si redecorare a blocurilor ?
Fiecare scara sau grup de locatari isi cauta un grup de meseriasi, se imaca cu ei, si le da drumul la lucru. Fara aviz de costructie - ca si asa e destul de scump - fara un certificat de urbanism, fara nimic. Culoarea cu care se va varui, o stabilesc de obicei cei de pe scara care au gura mai mare, care stau tot timpul acasa si isi dau cu parerea. Si treci acum prin Bacau si vezi la o scara : parterul - var vechi si scorojot, etaj I - verde ou de rata, etaj II - var scorojit, etajul III si IV - crem.
Nu ne pasa, nu ne intereseaza, dar tare rau arata.
Noua nu ne pasa ca profesorii sunt prost platiti, dar suntem revoltati ca profesorul nu mai este ce a fost, ca invatamantul a decazut. Pai, haide-ti sa ne gandim : cine a ramas in invatamant : cei care o fac din pasiune, si pe acei profesori ii gasesti la marile colegii si licee, si predau doar la cateva clase, cei care - ca profesionisti nu sunt deosebiti dar au ramas in sistem pentru ca nu se pot  adapta nici in alt sector al economiei, si debutantii, care vin in invatamant doar ca sa treaca in CV si sa nu stea vanzator, pentru ca doar a facut o facultate. Cati din tinerii profesori care au acum sub 30 de ani vom mai regasi peste 10 ani in sistem ? Mai ales daca se continua politica actuala... Putini, enorm de putini. Si atunci de ce sa ne miram ca nu se face "scoala"...
Pentru ca nu ne pasa, nici mie, nici tie, nici lui de multe, am ajuns aici, in aceasta mocirla din care ne zbatem sa iesim...
Dar cui ii pasa daca iesim sau nu ... 

Un comentariu:

  1. Asa este ! Nu ne pasa! Sa ne fie noua bine, sau mai bine spus, sa nu ne fie noua rau. Dar uitam ca oamenii au nevoie de oameni. Vom avea si noi, dar nu ne va intinde nimeni mana, pentru ca NU LE PASA. Stiu ca pentru majoritatea oamenilor e dificil, dar hai sa incercam sa ne gadim ca ar trebui sa ne pese.

    RăspundețiȘtergere

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...