duminică, 16 februarie 2014

Părintele Serafim

O duminica in care nu am iesit la munte, ci la biserica.
Trupul are nevoie de miscare, de aer, dar si de suflet impacat, care sa ii dea resursele pentru a merge mai departe.
Lacasul meu de suflet este Manastirea Bisericani - acolo unde mi-am gasit eu duhovnicul si linistea, acolo unde eu ma reculeg si regasesc (http://isimion.blogspot.ro/p/locuri-de-popas.html).
Sunt legat de acest loc datorita mai multor lucruri care mi s-au intamplat intr-o perioada a vietii, pentru tihna, linistea si credinta pe care am gasit-o aici, pentru monarhii de aici, pentru ca pur si simplu aici eu rezonez...
Sunt legat de acest loc si pentru ca aici am ca duhovnic pe Protosinghelul Serafim Mihali - staret si preot la aceasta manastire, care este ca si un adevarat parinte pentru mine. Vorbele si sfaturile lui au adus mereu linistea si alinarea in sufletul meu, uneori întristat, alteori abatut sau răzvrătit de ceea ce i se întâmpla. L-am dat mereu exemplu celor din jur pentru nelăcomia lui, pentru blândețea lui, pentru intelepciunea cu care mi-a dat mereu sfaturi, pentru vocea lui ce se roaga necontenit in timpul slujbei, pentru predicile ce le tine dupa terminarea Sfintei Evanghelii.
Intr-o lume dominata de bani, de goana după avere, el a fost si a demonstrat mereu ca nu este avar, ca biserica pe care o păstorește are nevoie de bani - fiecare vrea sa lase ceva in urma - dar asta se poate face in mai multe feluri. Părintele Serafim a ales calea rugăciunii, a blândeții, a ințelepciunii.
E o biserica veche - o sa postez istoria ei povestita de Părintele Serafim - dar e o biserica in care nu vine foarte multa lume. E o biserica in care slujesc mereu 3 preoti, un cor de călugări ce cântă dumnezeiesc de frumos, o biserica nu deosebit de frumoasa, dar plina de credința si har. O biserica in  care sunt moaștele a doi preacuvioși părinți Iosif si Chiriac de la Bisericani.
Un loc binecuvântat de Dumnezeu,  pe care ma bucur ca l-am găsit.
Nu merg foarte des la biserica, nu sunt un bun credincios, mai ales un bun credincios practicant....
Nu am fost de mult la Bisericani –  inaintea sarbatorii de Crăciun, cred. Am trecut si duminica trecuta, dar era târziu...
Am fost astăzi…Din păcate slujba era ținută numai de doi preoți. Părintele Serafim lipsea...
Dupa slujba am aflat ca Părintele Serafim  este internat la Cluj, ca a fost operat in urma atacului din toamna, ce a lasat ceva urmări asupra trupului...
Nu am cerut amanunte… am venit acasă si am cautat pe internet… si m-am cutremurat 
Asta am găsit :
'Stareţul Mănăstirii Bisericani din Neamţ, părintele Mihali Serafim, a fost victima unor tâlhari care l-au bătut şi i-au furat banii strânşi pentru construcţia unei clopotniţe.
Părintele Mihali Serafim (50 de ani) a trecut printr-un calvar la începutul weekendului trecut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce s-a retras în camera lui, la încheierea slujbei de seară. Preotul a fost „vizitat“ de trei bărbaţi care l-au legat de mâini şi de picioare, l-au lovit peste faţă şi la coaste, ca să spună unde ţine banii. Călugării estimează că suma furată este între 20.000 şi peste 100.000 de lei.     
Protosinghel Serafim Mihali - staretul Mănăstirii Bisericani  Foto : ziarlumina.ro 
„A fost Sfântul Maslu şi cred că tâlharii ştiau că se adună bani de la pomelnice. Părintele stareţ a mai rămas pe la mănăstire, s-a întors acasă în jur de 12.00-1.00 dimineaţă şi au intrat peste el. Probabil că uşa era descuiată şi au intrat peste părintele stareţ trei persoane. A fost lovit şi la faţă şi la coaste. Doi dintre cei trei erau mascaţi, doar unul era fără mască“, a povestit părintele Ştefan, paracliserul lăcaşului.    
După ce au luat prada, hoţii s-au făcut nevăzuţi, iar Poliţia a demarat o anchetă. „În cauză a fost întocmit dosar penal, şi se continuă cercetările în vederea identificării autorilor“, a declarat comisarul Costel Irina, din cadrul Biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Călugării au aflat ce s-a întâmplat abia a doua zi dimineaţă, atunci când l-au găsit pe stareţul Mihali Serafim într-o baltă de sânge. Au chemat imediat salvarea, iar victima a fost dusă de urgenţă la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. 
În urma loviturilor suferite, stareţul s-a ales cu coaste rupte, nasul fracturat şi mai multe contuzii.    Iniţial, părintele a fost internat la secţia Chirurgie, după care a fost mutat în secţia ORL, medicii urmând să decidă dacă vor interveni chirurgical la nas. Călugării de la mănăstire povestesc că părintele stareţ nu este la prima păţanie de acest fel. „A mai fost odată un caz, dar el nu era acasă, era pe timp de zi, tot anul acesta, prin primăvară. Atunci au spart geamul. Acum s
-a întâmplat noaptea. Cum să te aperi în faţa a trei oameni?“, a declarat un călugăr din obştea la Bisericani.    „Fraţii“ nu vor să spună prea multe despre primul furt, dar subliniază că atunci s-au luat banii pentru pictura bisericii, pe când de data aceasta banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru construcţia unei clopotniţe. Deocamdată părintele nu a depus plângere, pentru că se află sub tratament în spital, dar Poliţia s-a autosesizat. Suma furată provine din donaţiile făcute de credincioşi.    
Călugării încearcă să ajute şi ei la prinderea făptaşilor, prin rugăciune. „Noi ne rugăm pentru asta cu acatistul Sfântului Mina şi cred că o să se ruşineze şi o să aducă banii înapoi. Pe lumea cealaltă e mai mare pedeapsa şi sper să se pocăiască pentru ce-au făcut“, spun călugării. Între timp, toţi cei din mănăstire au început să-şi ia măsuri de siguranţă. „Cam fiecare frate şi monah îşi încuie chilia acum de frică. E mare păcat, pentru că e casa lui Dumnezeu şi tot ce se întâmplă negativ e împotriva lui Dumnezeu. Fie că e vorba de părintele stareţ, fie că e la adresa vreunui frate din mănăstire, sau chiar împotriva unui simplu muncitor“, mai spune paracliserul.    
Minunea icoanei din stejar   
Aşezământului monahal de la Bisericani are o istorie aparte, iar călugării speră că minunile care s-au petrecut aici în timp să se repete şi acum, astfel încât tâlharii să fie găsiţi, iar paguba recuperată. Legenda locului spune că, în anul 1498, Cuviosul Iosif a părăsit Mănăstirea Bistriţa şi, împreună cu alţi călugări, a început să construiască o biserică prin mijloace proprii. Călugării aveau obiceiul de a se ruga neîncetat, motiv pentru care au primit denumirea de „bisericoşi“ sau „bisericani“, de unde provine şi numele lăcaşului.    
Războaiele purtate de Ştefan cel Mare i-au determinat pe călugări să părăsească aşezământul, dar atunci când s-au pornit să coboare pe Valea Rea, li s-a înfăţişat Fecioara Maria care i-a îndemnat să se întoarcă în munte. Pentru a cinsti minunea, ei au aşezat într-un stejar o icoană la care vin credincioşi pentru a se ruga şi pentru a aprinde lumânări. În 1951, icoana din stejarul în care se arătase Fecioara Maria a fost luată în două rânduri de autorităţile comuniste, dar de fiecare dată a fost găsită, în mod miraculous, la locul ei din stejar. Trunchiul stejarului şi icoana sunt acum într-un paraclis din apropiere, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, sfinţit la 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariţia miraculoasă. Aşa cum icoana a revenit la locul ei, deşi comuniştii o îndepărtau de trunchiul stejarului, aşa speră acum şi călugării că vor fi recuperaţi banii furaţi. ' (Sursa : http://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/staretul-manastirii-bisericani-jefuit-banii-clopotnita-1_5266a426c7b855ff56690c32/index.html

Despre istoria Manastirii Bisericani  : 
Parintele Serafim Mihali ne vorbeste despre Manastirea Bisericani
   
 Asculta  mai multe  audio   traditionala

Acum Parintele Serafim se afla la Cluj Napoca, unde a suferit o operatie in urma atacului din octombrie. Gandurile si rugaciunile mele merg spre el.
Insanatosire grabnica si sanatate !
Se vor gasi multi sa spuna, cate si mai cate, insa, Parintele Serafim chiar nu este din cealalta categorie, chiar este trup si suflet devotat lui Dumnezeu, manastirii si obstei.
Asa l-am cunoscut, asa il stiu.
Vai  noua, popor, unde am ajuns ...

"Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea" Ioan 8, 7


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

30 decembrie 2018

"Am numărat anii mei și am constatat că am mai puțin timp să trăiesc de aici înainte decât am experimentat până acum. Mă simt ca ace...