miercuri, 30 iulie 2014

Frumoasa otrava

Omagul - Aconitum napellus

Fisa botanica
Denumiri populare - marul-lupului, foaie, remf, omag albastru.
Caracteristici - planta erbacee, toxica, intalnita la noi in tara in tot lantul carpatic, in zona alpina si subalpina. Radacina - tuberul - este cărnoasa si ingrosata, iar tulpina poate atinge o inaltime de pana la un metru. Frunzele sunt divizate iar florile, de culoare violet inchis, formeaza un fel de ciorchine lung de 10-20 cm. Infloreste in perioada iunie - august. Fructele contin seminte negre, lucioase.
Demn de retinut - este foarte otravitoare, mai ales radacina si semintele, de fapt, este una dintre cele mai otravitoare specii de plante din Europa Centrala. Este planta ocrotita.
Intrebuintari medicale
Compusi importanti - alcaloizi de tip aconitinic
Fitoterapie - tinctura de omag, preparata din frunze, alcool si apa distilata, are actiune antistatica, antivirala, imunomodulatoare, imunostimulatoare, antitumorala, cicatrizanta.
Se recomanda ca adjuvant extern in - infectii virale ale pielii, vegeatatii veneriene, negi, herpes, leucoree, acnee, impetigo, tumori externe.
Homeopatie - Aconitum - un remediu homeopat important, se administreaza in caz de: febra, nevralgii (de trigemen), sciatica si raceli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mai aproape de dor

Ceahlăul, pentru mine, este un dor perpetuu. Îmi place sa ii descopăr, sa îl cotrobăiesc, dar mai ales, îmi place să îl privesc cu respec...