marți, 21 iunie 2016

Arcul lui Constantin

Arcul de triumf al Imparatului Constantin de langa Coloseum

Acest arc foarte masiv cu trei arcade are 26 de metri latime si 21 de metri inaltime. Pentru ridicarea sa, multe materiale din alte constructii mai vechi au fost refolosite, o practica des intalnita in acele vremuri. Spre exemlpu statuile din partea de sus au fost luate din Forumul lui Traian. Acestea infatiseaza soldati capturati de Romani din armata Dacilor in timpul razboaielor dintre Traian si Decebal.
Basoreliefurile dintre statui au fost create pentru Marcus Aurelius iar blazoanele rotunde (si posibil chiar arcul in intregime) sunt din vremea Imparatului Hadrian. Unele figuri de pe blazoane au fost modificate pentru a semana mai mult cu Constantin.

Detalii de pe Arcul lui Constantin din Roma
Decoratiunile din partea de jos si din partea centrala, au fost create special pentru acest arc de triumf. Friza infatiseaza armata lui Constantin izgonind trupele lui Maxentius in Tibru. Aceste decoratiuni sunt de o calitate vizibil mai scazuta decat cele din epoca lui Hadrian sau Traian, aratand ca in perioada lui Constantin, talentul artistic era mult mai greu de gasit decat in trecut. Acest lucru simbolizeaza decaderea Imperiului Roman.

Imparatul Constantin
Constantin credea ca victoria sa neasteptata asupra lui Maxentius a fost rezultatul ajutorului acordat de Zeul Crestin. Drept urmare, in timpul domniei lui Constantin, persecutia crestinilor a luat sfarsit si Crestinismul a devenit religie oficiala in Imperiul Roman. Tot Imparatul Constantin a mutat capitala Imperiului de la Roma la Constantinopol in anul 325 d.C. (oras cunoscut pana atunci sub numele de Bizant, astazi Istanbul).
Sursa :  http://www.tvl.ro/roma/istoric-roma.html











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...