joi, 16 iunie 2016

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi este cea mai cunoscută şi probabil cea mai frumoasa fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuţa piaţă Trevi situată in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numeşte Aqua Virgo.Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) şi aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.

In 1732, din ordinul papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fântână mare în Piaţa Trevi. Mai existase un plan de construcţie al unei astfel de fântâni după un proiect de Bernini care fusese amânat în urmă cu un secol după moartea papei Urban al VIII-lea. Salvi şi-a construit capodopera pe bază vechiului proiect al lui Bernini. Construcţia monumentalei fântâni baroce a fost finalizata abia în anul 1762.

Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluţi de mare. Unul dintre cai este nărăvaş iar celălalt este calm şi supus. Aceştia simbolizează dispoziţia fluctuantă a mării.

La stânga lui Neptun se găseşte o statuie ce reprezintă abundenţa, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea perfectă. Deasupra sculpturilor se găsesc basoreliefuri, unul din ele înfaţişând-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.

Apa de pe fundul fântânii reprezinta marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncată peste umăr cu spatele la fântână.

Fantana Trevi este un monument reprezentativ pentru Roma. De asemenea este locul unde intalnesti mii de turisti ce spera sa li se indeplineasca dorintele ajungand aici. Legenda spune ca daca stai cu spatele la fantana si arunci cu mana dreapta o moneda peste umarul stang vei mai veni in Roma cat de curand. Daca arunci doua monede se spune ca te asteapta o noua poveste romantica de dragoste. Daca arunci trei monede te casatoresti sau .. divortezi, asta daca chiar iti doresti !

In sezonul nuntilor in fata fantanii Trevi vin miri si mirese care fac poze si isi pun o dorinta respectand traditia de a arunca o moneda peste umarul stang.

Un alt element de atractie este Palatul Poli situat in spatele fantanii. La o privire atenta veti observa ca ferestrele de la penultimul etaj, chiar daca par a fi reale, sunt pictate.

In fantana Trevi ajung zilnic aproximativ 3.000 de euro. Banii sunt folositi pentru subventionarea unui supermarket pentru oamenii saraci.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...