sâmbătă, 27 august 2016

Ursul de Balvanyos

DEX : A se aduna ca la urs = a se aduna în număr foarte mare.
Cred ca pe asta se mizează la Balvanyos Resort - Baile Balvanyos.
Pentru ca ursii din zona au fost invatati sa vina in apropierea hotelului, unde gasesc resturile alimentare de la restaurantul hotelului. O familie de 2 adulti cu 3 pui au abonament alaturi, cica, de 3 vulpi (nu le-am vazut).
Ursii, desi nu ii incomodeaza prezenta omului la 20-40 m, in momentul in care se apropie cate un indraznet, devin destul de speriosi.
Initial am fost foarte idignat : am vazut pe site (http://balvanyosresort.ro/ - BEARCAM), apoi, live in doua inserari. 
In alta zi am fost la Lacul Sf Ana si Turbaria Mohos, unde ni s-a spus ca numarul ursilor in zona este destul de mare, ca cei doi pui de doi ani au fost realocați pentru ca devenisera agresivi cu turistii si ca un recesamant al lor nu este facut de 5 ani, iar atunci erau destul de numerosi pentru arealul respectiv, insa acum se pare ca s-au inmultit.

Judecand, deci, la rece : 
- Nu sunt de acord cu amenajarea unui loc de hrana pentru animalele salbatice. Mi se pare o atitudine care tine doar de management, o "atractie turistica" ce, de fapt, schimba comportamentul unor animale.
- Efectul benefic poate fi, doar daca ne gandim ca zona este totusi o zona turistica, iar unele atractii (Pestera Sulfatara, Cimitirul Pasarilor, Tanovul Bufoldo) sunt la 800 - 2000 m de mers prin padure , de la sosea si hotel. O intalnire a ursului cu turisti prin padure, chiar nu ar fi placuta. Daca, intradevar, populatia de ursi a crescut, ei ar putea deveni mai agresivi si ar putea alunga si bruma de turisti. 

Cu plusuri si minusuri, familia de ursi fac spectacol in fiecare seara la Hotel Balvanyos Resort.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mânăstirea rupestră Șinca Veche

 Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locașul de cult din Șinca Veche se bănuiește ca are o vechime de aproxima...