miercuri, 23 august 2017

Gaura Tătarilor

Sau Grota Tătarilor, sau Nările Tătarilor este o grota din Cheile Vârghișului.
O mai vizitasem acum câțiva ani, am revenit, mai ales ca am auzit ca s-a asfaltat drumul din Varghis. 
Da, drumul este făcut cu cap, e un singur fir ce urmează vechiul drum forestier, cu anveole pentru varianta in care se întâlnesc doua mașini. Fiind drum care duce efectiv pana aproape de Chei, totul e in regula, dupa parerea mea. 
Ce nu am înțeles - de ce nu s-a continuat pana in apropierea rezervație, rămânând circa 2 km de chin si jale, noi preferând sa lăsam mașina într-o poiana după 500 m de mers  pe drumul forestier.








"Se spune că este cea mai frumoasa și spectaculoasă rezervație naturală din Ținutul Secuiesc (o rezervație de tip mixt care se întinde pe teritoriul județelor Covasna și Harghita) și se pare că ei încearcă să le rămână cunoscută  doar  lor. Cel puțin, mie personal, așa mi s-a părut, pentru că toți românii (secui) din aceia care au vorbit cu noi, după ce că abia rupeau câte  două cuvinte în limba română, toți mă întrebau același lucru : De unde știți despre această zonă?

Ca poziţie geografică, aria Cheile Vârghişului se află în partea nordică a Munţilor Perşani şi este traversată de valea Vârghişului, ce izvorăşte din Munţii Harghita, Carpații Orientali.
Zona este considerată unul dintre cele mai spectaculoase obiective geografice de pe tot cuprinsul țării; rezervaţia este alcătuită din numeroase formaţiuni şi elemente geomorfologice săpate în calcare de râul Vârghiş pe o lungime de aproape 4 km: stânci de calcar, versanţi înalţi, verticali şi abrupţi din care izvorăsc pâraie de munte, turnuri de calcar (Turnul Porumbeilor, Turnul Csala), creste de calcar, doline, avene, grohotişuri şi, mai ales, peşteri (122 cartate) de importanță științifică și speologică.

Lanţul de peşteri ce se intind de-a lungul cheilor  de aproximativ patru kilometri  se întinde de-a lungul judeţelor Covasna şi Harghita. Aceste cavităţi sunt apreciate la nivel naţional şi internaţional prin faptul că în interiorul lor se află nenumărate valori arheologice, speologice, paleontologice, păstrate intacte în peşterile închise publicului larg, mai puţin în cele vizitate de turişti.Dar ceea ce mi se pare fascinant este ca aici gasim cea mai mare populatie de lilieci din tara noastra."
(http://www.mecanturist.ro/2014/10/24/cheile-varghisului-un-loc-mai-mult-decat-surprinzator-vargyas-szoros/)
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...