marți, 10 octombrie 2017

Cheile Băniţei

Cheile Baniței se afla la cca 8 kilometri nord de Petroșani in culoarul Banita-Merisor-Baru, in zona in care Depresiunea Petroșani se “pupa” cu Depresiunea Hategului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului si apelor pe care acesta le aduna din Sureanu si Retezat. Fix de sub Pasul Merisor (cumpana de ape intre Bazinul Jiului si cel al Streiului) si de la nord, din Munții Sureanu, cateva fire de apa se unesc si o iau la sud, spre Jiul de Est sub forma Pârâului Banita. Mai jos putin, paraul destul de banal pana aici, întâlnește o bara de calcare. Situația se schimba imediat, banalul devine spectacol.
La Cheile Bănitei se poate ajunge foarte ușor atât cu mașina, venind dinspre Petroșani, trebuie mers pana la serpentinele care urca spre  Pasul Merișor. Dupa ultima serpentina, când începe coborârea, undeva la cca 100-150 metri, pe dreapta apare o benzinărie / stație GPL fantoma – “no name”, ce pare dezafecatata. Oricum pe noi ne interesează drumul neasfaltat care pornește de aici, si care ne întoarce spre nord-est. Dupa încă 100 metri ajungem la fosta cabana turistica Peștera Bolii – actualmente o crâșmă. Langa fosta cabana se afla un gater pe care il ocolim si in sfârșit ajungem la chei.
Cheile sunt destul de scurte (250-300 metri) dar extrem de spectaculoase, partea cea mai frumoasa a lor fiind tocmai cea de inceput. Pârâul Bănitei a săpat un culoar ingust si pe alocuri usor meandru intre peretii inalti de calcar alb. De fapt este vorba de o fosta peșteră al carei tavan s-a prăbușit. In albia raului si in zona inferioara peretii de calcar sunt frumos sculptați si rotunjiti de apele paraului, care pe alocuri a sapat si cateva marmite extrem de spectaculoase (scobituri in roca, sub forma de lingura / polonic, dar de dimensiuni de ordinul zecilor de centimetri si chiar metri).
(http://cartitaplimbareata.ro/index.php/6561/cheile-banitei-muntii-sureanu-hunedoara/)
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...