marți, 15 aprilie 2014

Brîndușe de Florii

Eram sa spun de primăvară....
Brândușa de primăvară (crocus heuffelianus) este o planta cu bulb, care inflorește primăvara timpuriu in cele mai multe cazuri in aceiași perioada cu ghiocelul s-au cu o intarziere se 1-2 saptamani.
Legenda brânduşii
Brânduşa de primăvară şi brânduşa de toamnă au fost două surori frumoase, alungate în frig de mama lor vitregă: pe una a alungat-o într-o primăvară timpurie iar pe alta într-o toamnă târzie. Văzându-le necăjite, Dumnezeu le-a prefăcut în flori. De-atunci ele se tot caută, fără să se poată întâlni vreodată. Una, floarea celor vii, înfloreşte primăvara, iar cealaltă, floarea celor morţi, înfloreşte toamna. 
Se spune că cine va aduna brânduşe de primăvara şi le va uni în cunună cu cele de toamnă, ca ele să-şi spună dorul, apoi le va da drumul pe apă, face o faptă bună, pentru care Dumnezeu îi va ierta multe păcate”.
Descrierea plantei
Brândușa de primavara rasare din bulbi mici ca toate plantele perene cu bulbi care infloresc in lunile friguroase. Frunzele si florile brandusei apar in acelasi timp. Frunzele sunt alungite si foarte subtiri si prezinta o dunga alba. Florile brandusei infloresc deasupra frunzelor si prezinta o forma de cupa. In functie de variatea branduselor, florile pot fi albe, mov, galbene, purpurii sau vargate.
Dimensiunile plantei – frunzele pana la 20 cm, iar florile pana la 10 cm
Tratamente naturiste
1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la spălarea rănilor ca dezinfectant şi cicatrizant. În unele zone se foloseşte şi cataplasmă din plante fierte aplicată pe ulcere varicoase în amestec cu Brusture rădăcină.
SURSA : http://dianthus2rt.wordpress.com/2011/03/18/brandusa-de-primavara/























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Piatra Secuiului

 Accesul in Piatra Secuiului se face din localitatea Rimetea , la 28 de km de Turda.  Localitatea medievală este menționată pentru prima dat...